Veroparatiisit ja vapaakauppasopimukset Suomen Sosiaalifoorumissa

[tapahtumatiedote]

Veroparatiisit ja vapaakauppasopimukset
la 1.4.2017 klo 13-14.45
Rakennusliiton tilat, Hakaniemi, Siltasaarenkatu 4, 00530 Helsinki

Monikansalliset yritykset voivat käyttää kauppasopimuksia hyväksi estääkseen veronkierron torjumisen, vaikka konsensus siitä lisääntyy, että veroparatiiseihin liittyvät käytännöt ovat haitallisia. Mihin veronvälttelyn mekanismeihin tulisi puuttua, jotta globaalin kaupankäynnin ympäristöstä saataisiin terveempää? Mitä sudenkuoppia nyt ratifioitaviin sopimuksiin kuten Ceta on sisällytetty? Mitä on mahdollista verovastuun ja vero-oikeudenmukaisuuden nimissä vaatia?

Onko veroparatiiseista tullut yimby (yes in my backyard) -ilmiöitä? Caymen-saarten veroparatiisit täyttävät tänä vuonna 50 vuotta, eikä toiminnalle näy loppua. Samaan aikaan veronkiertoa harjoitetaan yhä useammin, yhä lähempänä ja yhä kotoisempien toimijoiden avulla. Miten kauppasopimuksilla olisi mahdollista ei vain pahentaa ongelmaa, vaan myös puuttua siihen?

Pääesiintyjät YTM Matti Ylönen, VTM Lyydia Kilpi, FT Thomas Wallgren,
MEP Heidi Hautalan erityisavustaja VTM Pauliina Saares
Tilaisuuden juontaa TTIP-verkoston FM Johanna Kähäri

Tilaisuuden kulku:

Hanna Arvelan ja Veera Luhtalan animaatio Ihanuuksien ihmemaa

Lyhyet alustavat puheenvuorot

YTM Matti Ylönen Verovälttelystä kaivosteollisuuden tapaustutkimuksen valossa
VTM Lyydia Kilpi Kepa ry Vero-oikeudenmukaisuus kehittyvien maiden näkökulmasta.
FT Thomas Wallgren Reilu vero ry Miten estämme sote-uudistuksen Ceta -katastrofin?
VTM Pauliina Saares, MEP Heidi Hautalan eritysavustaja, PANA-tutkintavaliokunnan raportti ja Euroopan parlamentin toimet verovälttelyn kitkemiseksi

Paneelikeskustelu

***

Mikä Suomen sosiaalifoorumi? Sosiaalifoorumi kokoaa yhteen erilaiset yhteiskunnalliset liikkeet ja verkostot ja herättää keskustelua ajankohtaisista globaaleista sekä paikallisista yhteiskunnallisista aiheista. Sosiaalifoorumi on osa maailmanlaajuista sosiaalifoorumi -liikettä ja noudattaa Maailman sosiaalifoorumin periaatteita. Vuoden 2017 sosiaalifoorumi järjestetään yksipäiväsenä pop up -tapahtumana pääasiassa Kallion seudulla. Tapahtumat koostuvat seminaareista, työpajoista ja elokuvista. Aiheet vaihtelevat laajasti ja tapahtumassa puhuttavat muun muassa demokratia sote-uudistuksessa, ilmastokriisi, Lähi-itä, lähimetsät sekä veroparatiisit ja vapaakauppasopimukset. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisätietoja Suomen sosiaalifoorumista:

www.sosiaalifoorumi.fi

www.facebook.com/sosiaalifoorumi

Twitter: @Sosiaalifoorum1

#suomensosiaalifoorumi #rohkeitaratkaisuja