Kansalaisverkostolta varoitus: Sote-uudistus yhdessä investointisuojasopimuksen kanssa voi tulla odottamattoman kalliiksi

CETA ja SOTE_yleinen

Tiedote 27.6.2017
[Vapaa julkaistavaksi heti]


Kansalaisverkostolta varoitus: Sote-uudistus yhdessä investointisuojasopimuksen kanssa voi tulla odottamattoman kalliiksi

Kauppapoliittinen kansalaisverkosto lähestyi tiistaina 27.6. perustuslakivaliokuntaa, jonka on määrä alkaneella viikolla muotoilla lausuntonsa hallituksen esittämästä sote-uudistuksesta. Kansalaistoimijoiden mukaan soten käsittely edellyttää sote-esityksen sekä EU:n ja Kanadan välisen laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen (CETA) yhteisvaikutusten selvittämistä.

”Jos hallituksen esittämät sote-lait ja EU:n ja Kanadan kauppaa ja sijoituksia koskeva CETA-sopimus tulevat voimaan hallituksen suunnitelmien mukaisesti, CETA:n sijoitussuojan säädökset määräävät puitteet sille, miten ja millaisina sosiaali- ja terveyspalvelut Suomessa tullaan järjestämään ja rahoittamaan”, sanoo TTIP-verkoston Marissa Varmavuori.

Kansalaisverkosto kritisoi kirjelmässään hallituksen haluttomuutta yhteisvaikutusten selvittämiseen. Hallitus ilmoitti 20.6. kansanedustajien kirjalliseen kysymykseen vastatessaan, ettei soten ja CETA:n yhteisvaikutuksista ole tehty erikseen perusteellista arviota, koska sitä ei ole katsottu tarpeelliseksi. (1)

YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten ihmisoikeuksien sopimuksen toteutumista arvioivan TSS-komitean 23.6. hyväksymä sopimustulkinta (2) tuo kuitenkin ilmi, että hallituksen sote- ja CETA-politiikka laiminlyö Suomen ihmisoikeussitoumuksia.

TSS-komitean mukaan valtion tulee identifioida kaikki potentiaaliset ristiriidat TSS-ihmisoikeusvelvoitteiden ja kauppa- tai sijoitussopimusten välillä ja pidättyä hyväksymästä tällaisia ristiriitoja sisältäviä sopimuksia. Valtioiden tulee siksi ennen kauppa- ja sijoitussopimusten hyväksymistä aina arvioida niiden ihmisoikeusvaikutukset.

Kansalaisverkosto varoittaa, että ilman yhteisvaikutusten arviointia sote-järjestelmän uudistaminen voi tulla merkittävästi oletettua kalliimmaksi.

”Esitetty sote-malli tarjoaa sijoittajille isoja tuotto-odotuksia, joiden kariuduttua CETA:n sijoitustuomioistuin voisi tuomita Suomen maksamaan satoja miljoonia euroja korvauksena sijoittajille tuotto-odotuksia luoneista, mutta lunastamatta jääneistä sote-markkinoista. Soten ja CETA:n arvioimatta jääneet kustannusvaikutukset voivat siis olla yllättävän suuret”, Varmavuori toteaa.

Koko vetoomustekstin löydät täältä.

Lisätietoa:

Marissa Varmavuori, marissa.varmavuori (at) gmail (piste) com, +358 505422067

TTIP-verkosto

ttipinfo (at) riseup (piste) net
facebook.com/ttipinfo
twitter.com/ttipinfo
vapaakauppa.fi

Viitteet

1. Hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan nimissä annettu vastaus kirjalliseen kysymykseen 20.6.2017,  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_232+2017.pdf

2.  YK:n Taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien (TSS) komitea, 23.6.2017,  E/C.12/GC/24, General Comment No. 24 on State Obligations under the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights in the Context of Business Activities