Kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa

Alkuperäinen artikkeli Matthew Read: Not all that glitters is gold (stop-ttip.org 3.2.2017)

EU-parlamentin lopullinen äänestys Cetasta (EU:n ja Kanadan välisestä kauppasopimuksesta) lähestyy kovalla vauhdilla. Cetaa kannattavien ryhmittymien julkaisut tulvivat mainoksia ja vetoomuksia. Miljoonien huolestuneiden kansalaisten ja Euroopan eri puolilla olevien asiantuntijoiden lukuisista varoituksista huolimatta konservatiivit, liberaalidemokraatit ja monet sosiaalidemokraatit ovat halunneet turvata kauppasopimuksen kulun. Useimmat sosiaalidemokraatit ovat päättäneet vaieta asiasta – ilmeisesti toivoen, että kukaan ei kiinnitä asiaan huomiota. Konservatiivit ja liberaalidemokraatit sen sijaan ovat ottaneet käyttöön ennakoivan lähestymistavan edistääkseen ”kultaisen standardin kauppasopimukseksi” kutsumaansa sopimusta. Mutta mitä on heidän argumenttiensa takana?

Joulukuun alussa 2016 EU-parlamentin työllisyyden ja sosiaalialojen valiokunta (EMPL) antoi siitä, että Ceta vaarantaisi 90 miljoonaa työpaikkaa pienyrityksissä (i). Jos haluaa asettaa luvun jonkinlaiseen mittakaavaan voi verrata sitä Saksaan, jolla on EU-maista eniten asukkaita, 81 miljoonaa. EMPL:n mukaan eurooppalaiset pienyritykset – jotka määritelmällisestä sisältävät kaikki alle 250 työntekijän yritykset  – vaarantuisivat, koska niiden olisi mahdotonta vastata ”suurten Pohjois-Amerikan kansainvälisten yritysten taholta tulevaan kovaan kilpailuun”. Valiokunta toteaa, että 93%:lla näistä pienyrityksillä on vähemmän kuin 10 työntekijää.

Mitä Euroopan konservatiivit ovat vastanneet? Heidän vaikutusvaltaisessa Politico -lehdessä julkaisemansa 16000 euroa maksanut mainoksensa väittää, että ”Ceta on loistava tilaisuus” ja näyttää kuvan pannukakuista ja oliiviöljystä kylpemässä kultaisessa auringonpaisteessa. Saman kampanjan toisessa mainoksessa väitetään, että elämämme on ”makeampaa” jos hyväksymme Cetan, koska se vähentää ”sokeroitujen hedelmien ja manteleiden” tariffimaksuja.

Kun puhutaan niinkin vakavasta aiheesta kuin työttömyys, luulisi konservatiivien yrittää pureutua todellisiin huoliin, mutta sen sijaan he yrittävät lahjoa kansaa ponnettomalla ja lapsellisella tavalla, makeiden herkkujen ja viinien avulla.
(Englanninkielisen alkuperäisen artikkelin linkeissä ja artikkelin lopussa on otteita Euroopan parlamentin Euroopan kansanpuolueen ryhmän (EPP) Ceta- mainoskampanjasta.)

Kohdatessaan työllisyyden ja sosiaalialojen valiokunnan selkeän raportin Cetasta useimmat Cetaa kannattavat virkamiehet sivuuttavat sen, mutta jotkut jopa vastaavat kutsumalla raporttia ”valeuutiseksi” tai yksinkertaisesti vain siirtymällä syyttämään työttömyydestä robotteja.

Yhdessä vain hiukan asiasisällöllisemmässä ulostulossa vanhempi konservatiivivirkailija ja Cetan esittelijä Artis Pabriks väittää, että Ceta tulee ”edistämään kauppaa 20%.lla”. Jos tarkastelemme kyseisen luvun tietolähdettä, huomaamme, että se on peräisin EU-komission ja Kanadan hallituksen vuonna 2008 teettämästä tutkimuksesta. Pabriks jättää kertomatta, että tutkimus on tehty ennen kuin neuvottelut Cetasta olivat edes alkaneet. Siihen ei silloin ole asianmukaista viitata tätä nimenomaista kauppasopimusta tarkasteltaessa.

Tutkimuksessa väitetään myös, että EU:n bruttokansantuote nousisi Cetan myötä 0,08%. Riippumattoman tutkijan Ronan O’Brienin mukaan sellainen kasvu vastaisi 44 sentin viikottaista kolikkolisäystä jokaista EU-kansalaista kohden, mikä tarkoittaisi jokaiselle kansalaiselle yhtä kuppia kahvia 2 kuukauden välein.

On vanhentuneita tutkimuksia ja onttoja mainoksia ja samaan aikaan tiedetään 90 miljoonan työpaikan vaarantumisen riskistä. Voi kysyä: miksi konservatiivit, liberaalidemokraatit ja aivan liian monet sosiaalidemokraatit edelleen tukevat Cetaa?

***

Vain alle kolme viikkoa ennen EU-parlamentin Ceta-äänestystä on toimittava. Jos sinä tai joku, jonka tunnet, työskentelee pienyrityksessä, on hyvä ymmärtää, että Ceta riskeeraa työpaikkasi. Parlamentin oma työllisyyden valiokunta on todennut tämän. Soita mepillesi ja kerro, mitä mieltä olet Cetasta. Yhteystiedot löytyvät CetaCheck -työkalun yhteydestä.

(i) EMPL Draft opinion PE593.983