Viime viikolla YK:n kansainvälisen kauppaoikeuden komission UNCITRAL:n työryhmässä pohdittiin tarvetta uudistaa kauppa- ja investointisopimuksiin sisältyvää sijoittajan ja valtion riitojenratkaisujärjestelmää (ISDS).
Työryhmän toimeksianto on ongelman monitahoisuuteen nähden hyvin suppea, sillä se koskee ainoastaan riitojenratkaisun menettelyjä, ei sijoittajien sopimuksissa taattujen laajojen aineellisten etuoikeuksien rajoittamista tai poistamista. Tämä vastaa EU:n tavoitteita, ja EU on valinnut työryhmän foorumikseen, jolla se pyrkii edistämään omaa hankettaan uuden kansainvälisen investointituomioistuimen perustamiseksi.
EU:n suunnitelmien eteneminen on kuitenkin epävarmaa, sillä Yhdysvallat, Japani ja Venäjä vastustavat edelleen uudistuksia. Toisaalta monet kehittyvät maat kuten Intia, Etelä-Afrikka, Indonesia, Brasilia ja Equador ovat kokeilleet erilaisia ratkaisuja oman sääntelyvapautensa turvaamiseksi aina sijoittajien kanneoikeuksien rajoittamisesta investointisopimusten irtisanomiseen.
Indonesia nousi viime viikolla näiden maiden puolestapuhujaksi kun se omassa esityksessään totesi, ettei riitojenratkaisuprosessista voi keskustella mielekkäästi irrallaan investointisopimusten sisällöstä. Indonesia ehdotti mm, että jotta voitaisiin estää yrityksiä vaatimasta kohtuuttomia korvauksia valtioilta, olisi yritysten käytettävä kaikki isäntämaan muutoksenhakukeinot ennen kuin ne voisivat turvautua ISDS:ään. Lisäksi Indonesia haluaisi, etteivät yritykset voisi nostaa ISDS-kanteita ennen kuin yritys ja valtio olisivat tehneet kirjallisen sopimuksen kanteen hyväksymisestä.
Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi syksynä, jolloin tarkoituksena on käsitellä konkreettisia muutosesityksiä.
Indonesian ja EU:n esitykset löytyvät UNCITRAL:n kotisivuilta. EU:n tuoreimpaan esitykseen on lisätty joitakin pieniä lisähoukuttimia, mutta olennaisilta osiltaan siihen pätee edelleen kansalaisjärjestöjen viime syksynä esittämä kritiikki.